De Nederlandse professionele popmuzikanten zijn de afgelopen jaren elf procent meer gaan werken, maar zijn er financieel op achteruit gegaan. Ruim de helft van de muzikanten verdient minder dan 9.000 euro bruto.

Dat blijkt uit het onderzoek Pop, wat levert het op?, van onderzoeksbureau Cubiss in opdracht van muzikantenvakbonden Ntb en FNV-KIEM en de rechtenorganisaties Sena Performers en NORMA. Het onderzoek is vergeleken met een soortgelijke studie uit 2008.

Bijverdienen met muziekles

Gemiddeld verdienden de 800 popmuzikanten die aan het onderzoek meededen 17.500 euro bruto per jaar. Maar dat bedrag wordt sterk omhoog getrokken door een kleine groep grootverdieners. Bijna de helft van de muzikanten moet met een ander baantje bijverdienen. Zij geven bijvoorbeeld muziekles, maar sommigen verdienen ook buiten de muziekindustrie bij.

Bron: Pop, wat lever het op?

Bron: Pop, wat lever het op?

Het inkomen van de muzikanten bestaat voor een groot deel uit gages van optredens. Maar ook dat is niet altijd even lucratief: bijna 40 procent van de optredens bij gesubsidieerde poppodia levert niet meer dan 50 euro op.

Album uitbrengen levert weinig op

Een album uitbrengen levert veel muzikanten niet veel directe inkomsten op. Ongeveer vijftien procent van de muziekinkomsten komt uit rechten en royalties.

Meer dan tachtig procent van de muzikanten vindt daarnaast dat ze te weinig krijgen voor het downloaden of streamen van hun muziek. Voor muzikanten die weinig met muziek verdienen, is dat ongeveer twintig procent van alle inkomsten die met een single of album worden binnengeharkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl